Калібрахоа – вирощування з насіння, догляд

Калібрахоа – це рослина, отримана в результаті схрещування петунії та міліфлори. Вона виробляє невеликі квіти, які можуть бути різних кольорів та відтінків. Калібрахоа стала дуже популярною серед садівників завдяки її декоративності та стійкості до хвороб. У цій статті ми з блогом https://nakolesax.com.ua/ розглянемо, як виростити калібрахоа з насіння, як доглядати і які проблеми можуть виникнути при вирощуванні цієї рослини.

Вирощування калібрахоа із насіння

Калібрахоа можна виростити із насіння, але це може бути досить складним процесом. Насіння калібрахоа дуже маленьке, і його складно засіяти без спеціального обладнання. Щоб полегшити процес сівби, можна використовувати спеціальні підкладки для сівби насіння. Ці підкладки містять живильне середовище, необхідне швидкого проростання насіння.

Для початку необхідно приготувати підкладку для сівби насіння. Для цього можна використовувати готову суміш для посіву квітів або приготувати її самостійно, змішавши рівні частки піску, перліту та торфу. Підготовлену суміш необхідно залити окропом, щоб убити всі шкідливі бактерії та гриби.

Калібрахоа - вирощування з насіння, догляд

Після того, як підкладка охолоне до кімнатної температури, можна приступати до посіву насіння калібрахоа. Насіння слід висипати на поверхню підкладки і притиснути їх пальцями, щоб вони трохи увійшли до субстрату. Після цього підкладку необхідно покрити склом чи поліетиленом, щоб створити тепличний ефект.

Щоб забезпечити оптимальні умови проростання насіння калібрахоа, необхідно підтримувати постійну температуру в районі 20-25 градусів, а також регулярно провітрювати підкладку. Протягом 7-10 днів мають з’явитися перші сходи.

Коли сіянці досягнуть висоти близько 2-3 сантиметрів, їх можна пересадити на окремі горщики. Для цього необхідно акуратно вийняти сіянці з підкладки і перекласти їх у готові горщики з оптимальним для калібрахоа ґрунтом.

Догляд за калібрахоа

Калібрахоа вимагає певного догляду, щоб вона могла розвиватися та цвісти на всю свою красу.

Полив

Калібрахоа потрібно поливати регулярно, але не заливати. Вона віддає перевагу постійно помірно вологому грунту, але не переносить затоплення. Перед поливом необхідно перевірити верхній шар ґрунту – він повинен бути трохи підсохлим. Якщо ґрунт занадто сухий, то рослина може почати відмирати.

Висвітлення

Калібрахоа любить яскраве світло і потребує 6-8 годин денного світла. Однак вона не переносить прямі промені сонця, тому краще виставляти її на вікнах зі східної чи західної сторони.

Температурний режим

Калібрахоа вимагає тепла та не переносить заморозків. Оптимальна температура для рослини – 18-23 градуси.

Добриво

Щоб калібрахоа радувала вас своїми квітами, їй необхідно забезпечити достатню кількість поживних речовин. Рекомендується підгодовувати калібрахоа раз на 2 тижні рідким добривом для квітучих рослин.

Обрізка

Необхідно регулярно видаляти відцвілі квіти і прибирати пошкоджене і хворе листя. Це допоможе зберегти красу рослини та запобігти поширенню хвороб.

Калібрахоа - вирощування з насіння, догляд

Проблеми при вирощуванні калібрахоа

Калібрахоа досить стійка до хвороб та шкідників, але при неправильному догляді можуть виникнути такі проблеми:

Поразка грибком. Якщо ґрунт занадто мокрий, то на листі рослини може з’явитися пліснява або інші грибкові інфекції. Для запобігання ураженню грибком необхідно стежити за режимом поливу та забезпечувати достатню вентиляцію.

Ураження кліщами та попелиць. Калібрахоа може стати видобутком для кліщів та попелиць, які харчуються її соками. Щоб уникнути ураження шкідниками, необхідно регулярно оглядати рослину та проводити профілактичні обробки спеціальними препаратами.

Вигоряння листя. Якщо калібрахоа отримує занадто багато прямих променів сонця, то її листя може почати вигоряти і жовтіти. Щоб уникнути цього, краще виставляти рослину на вікнах із західного чи східного боку.

Калібрахоа – це дуже красива та популярна рослина, яка може прикрасити будь-який будинок або сад. Вирощування калібрахоа з насіння може бути складним процесом, але при правильному догляді він радуватиме вас своїми квітами протягом усього сезону. Щоб забезпечити оптимальні умови для зростання та розвитку калібрахоа, необхідно стежити за режимом поливу, освітленням та температурним режимом, а також проводити регулярне обрізання та підживлення рослини.

Якщо ви хочете створити гарний квітник або прикрасити інтер’єр свого будинку, то калібрахоа – чудовий вибір. Вона не тільки виглядає дуже ефектно, але й стійка до хвороб та шкідників, що робить її одним із найпопулярніших квітів серед садівників та квітникарів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *